cynamonowy torcik

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszny torcik w wersji mini pachnący karmelem i cynamonem.

  • 60 min

Składniki:

  • mąka 1/4 szklanki
    jajka 2 szt
    kakao 1 łyżeczka
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    cukier 3 łyżki
    śmietana 30 % 150 ml
    cukier 2 łyżki
    cukier na karmel 3 łyżki
    cynamon do posypania
    kakao do posypania


Cynamonowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przepis na 2 foremki o średnicy 12 cm;
    jajka ubijam z cukrem na puch ,wyłączyć mikser,dodać mąkę przesianą z proszkiem - wymieszać łyżką , odłożyć do miseczki 1/3 część ciasta jasnego dodać przesiane kakao, wymieszać,foremki napełniać ciastem( na przemian raz jasnym raz ciemnym) piec 15 minut ,w temp.180 stopni
    Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół ,zimną śmietanę ubić z cukrem ,zimne krążki przekładać śmietaną można krążki nasączyć np. rumem ( ja tak zrobiłam )Cukier rozpuść na patelni ( nie mieszać )polewaj torcik karmelem za pomocą łyżeczki tworząc esy -floresy na koniec posypać mieszanką cynamonu i kakao .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy