Cynamonowy ryż z jabłkami, figami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż płukamy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy wg.instrukcji na opakowaniu z tą różnicą, że zamiast w wodzie - w mleku.Dodajemy w trakcie cynamon, cukier. Mieszamy co jakiś czas, żeby nie przywarł do dna.
Odstawiamy po przykryciem na około 15 minut.
W tym czasie, obieram jabłka. Kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondelka, dodajemy wodę. Gotujemy do miękkości.
Figę przekroić na pół, wydrążyć miąższ, dodać do jabłek. Wymieszać. Za pomocą widelca rozdrobnić.
Czekoladę rozpuszczamy w małym rondelku z dodatkiem 3 łyżek mleka.
Na talerzyk wykładamy ryż, następnie jabłka z figą, polewamy czekoladą, posypujemy orzechami.
Komentarze