Cynamonowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do sporej szklanej miski, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Pozostawiamy na dziesięć - piętnaście minut.
Do zaczynu dodajemy mąkę, pokrojone morele, cynamon, szczyptę soli, pokrojone (w zasadzie łatwiej je ciąć nożyczkami ;)), łyżkę oleju. Całość miksujemy na gładką masę i zostawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, obsypujemy je mąką z obu stron, odcinamy 1/5 ciasta. Resztę wałkujemy na około centymetrowy, prostokątny placek.
Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Na dno układamy placek.
2.Jabłka myjemy, dzielimy na cztery części, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Układamy na cieście w dwóch równych rzędach.
Pozostałe ciasto wałkujemy, tniemy na paseczki i robimy szachownicę.
Komentarze