CYNAMONOWY DŻEM ŚLIWKOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jest bardzo pyszny, idealny do naleśników, placków czy też na kromeczkę bądź bułeczkę

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg wypestkowanych śliwek
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub 2 łyżeczki soku z cytryny
    2 szklanki cukru
    3 łyżeczki cynamonu
    1/3 szklanki wody
    2 opakowania środka żelującego

Cynamonowy dżem śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do garnka o grubym dnie i podlać wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. mieszając. Dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Po chwili całość blendujemy do konsystencji jaka nam odpowiada. Stawiamy ponownie na mały ogień i gotujemy ok. 30 minut mieszając. Dodajemy środek żelujący, cukier oraz cynamon i dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Gotowe słoiczki pasteryzujemy ok.15 min. Wyjmujemy i odwracamy do góry dnem. Po 10-15 min.odwracamy je normalnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy