Cynamonowy biszkopt z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania biszkoptu; Białka oddzielić od żółtek,białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,do ubitych białek dodać na przemian żółtka , cukier i cienkim strumykiem olej,mąkę tortową połączyć z mąką ziemniaczaną ,dodać kakao,proszkiem do pieczenia ,sodę oraz cynamon i przesiać do masy jajecznej ,delikatnie wymieszać do połączenia składników.Następnie ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia ,piec 40 - 50 min(do suchego patyczka) w 180 stopniach.Wielkość formy 26/40 cm.Po upieczeniu biszkopt ostudzi i przekroić na 2 części.
2.Masa jabłkowa; Jabłka obieramy ,trzemy na tarce (grube oczka) i podsmażamy.Do gorących jabłek wsypujemy galaretki i mieszamy aż galaretki się rozpuszczą,dodajemy rozpuszczoną żelatynę ,masę jabłkową wkładamy do lodówki aż masa zacznie tężeć .
3.Do formy wkładamy dolną cześć biszkoptu na biszkopt nakładamy tężejącą masę jabłkową ,na masę jabłkową nakładamy drugą część biszkoptu dociskamy,górę smarujemy masą krówkową.
Komentarze