Deser warstwowy: na samym dole warstwa mocno cynamonowa, na samej górze mocno waniliowa. Gdzieś pomiędzy soczyste jabłka oraz słodkie, chrupiące orzechy włoskie. Chyba już każdy marzy o tym, aby znaleźć taki deser na swoim stole?
30 min
Składniki:
150g sera ricotta
200g jogurtu naturalnego
1 jabłko
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
kilka orzechów włoskich
ziarenka z 1/2 laski wanilii
Cynamonowo-waniliowy deser z ricotty! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ricottę wymieszać dokładnie z jogurtem naturalnym. Podzielić na dwie części: jedną wymieszać z cynamonem, drugą z ziarenkami wanilii. Jabłko umyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać miód, wrzucić orzechy włoskie i karmelizować przez kilka minut. Do wysokiej szklanki nakładać: cynamonową ricottę, część jabłek, waniliową ricottę, resztę jabłek, skarmelizowane w miodzie orzechy. Deser schłodzić. Podawać.
Komentarze