Cynamonowo waniliowe jabłka w cieście - szarlotka inaczej

5 (190 ocen)

  • 60 min

Przepyszne półowki jabłek otulone ciastem. TAKA SZARLOTKA INAczej. Ciasto bez jajka i cukru delikatnie przepija sie ze smakiem pieczonych cynamonowo-waniliowych jabłek -pychotka!!!!!

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:

    3 szklanki mąki
    2 op. serka homogenizowanego
    1,5 kostki masła
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cynamonu+ cukier wanilinowy do posypania jabłek
    8-9 jabłek obranych, przekrojonych na połówki, wydrążone srodki
    Lukier:

    15 dag cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1-2 łyżki gorącej wody
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cynamonowo waniliowe jabłka w cieście - szarlotka inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem + masło + serki zmieszac i zagnieść ciasto. Ciasto schować na około pół godziny minut do lodówki; Potem podzielić na dwie części; Jedną rozwałkować na blachę z piekarnika .
    Ułożyć połówki jabłek, posypane z obu stron cynamonem i cukrem waniliowym, przykryć drugą częścią ciasta;
    Piec ok.35- 40 minut w 180 stopniach;
    Ciepły placek polać lukrem, oraz delikatnie posypac cukrem pudrem lecz niekoniecznie.

Porady

najbardziej ciasto smakuja z jabłkami Antonówka. składniki podane na tradycyjna blache. uwaga-jesli mamy twarda odmiane jabłek to mozemy je wczesniej , już bez skórek - chwile ugotowac w wodzie, a jak przestygna ułozyc na cięście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować