Cynamonowo-waniliowe jabłka smażone w cieście

0 (0 ocen)

  • 20 min

Delikatne , chrupiace krążki jabłek cynamonowo-waniliowych smażone w lekkim cieście:) To pyszna i szybka przekaska albo deser:) Polecam:)

  • 20 min

Składniki:

  • 4 jabłka
    30dkg mąki
    1, 5 szklanki wody
    2 jajka
    pół łyzeczki cukru
    sól
    cukier waniliowy ewentualnie ekstrakt waniliowy,
    cynamon
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Cynamonowo-waniliowe jabłka smażone w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wodę i żółtka , cukier i wyrabiamy łyżką. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta.

    2. Jabłka obieramy,wycinmy gniazda i kroimy w plastry grubości około 1 cm.
    Każdy kawałek jabłka opruszamy cynamonem, i posypujemy cukrem waniliowym wbijamy na widelec, zanurzamy w cieście,i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem .Smażymy na jasnozłoty kolor z obu stron. Wyjmujemy na papierowy recznik by wchlonał nadmiar tłuszczu.

    3. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i ewentualnie jeszcze raz cynamonem:)Smacznego:)

Porady

gotowe jabłka w ciescie mozna takze polać miodem albo syropem klonowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy