Cynamonowo-paprykowa pierś z sosem miętowo-pietruszkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Proponuję soczystą pierś z kurczaka w cudownym i zdrowym sosie.

  • 50 min

Składniki:

  • marynata sucha
    papryka ostra mielona 1/3 łyżeczki
    cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
    papryka słodka mielona 3/4 łyżeczki

    pierś z kurczaka 450 g
    olej do smażenia
    jagody goji ok. 20 sztuk

    sos
    natka pietruszki 1 szklanka
    mięta liście 1 spora garść
    sok z cytryny 1 łyżeczka
    ząbki czosnku 4 sztuki
    miód płynny prawdziwy ok. 50 ml
    sól 1/3 -1/2 łyżeczki
    pieprz

Cynamonowo-paprykowa pierś z sosem miętowo-pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kroimy na pół.
    Do głebokiej miski wsypujemy obie papryki i cynamon , mieszamy i w tej suchej marynacie obtaczamy kawałki mięsa.
    Miskę zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    Po minimum 3 godzinach smażymy miso na mocno rozgrzanym tłuszczu.
    Wystarczy kilka minut z każdej strony.
    Mięso wykładamy do odpoczęcia na papierowe serwetki i przykrywamy folią.
    Jagody goji moczymy w gorącej wodzie i przekładamy na sitko.
    Opłukaną i osuszoną natkę pietruszki i miętę , blendujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem , sokiem z cytryny , miodem , solą i pieprzem.
    Powstałym sosem polewamy na talerzu piersi kurczaka.
    Piersi i sos doskonale smakują z młodymi ziemniaczkami.
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy