Cynamonowo-orzechowe kule.

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszne ,kruche o zapachu cynamonu.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta gałki muszkatołowej
    15 dag masła lub margaryny
    8 dag cukru
    1 jajko
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    8 kostek białej czekolady
    połówki orzechów włoskich

Cynamonowo-orzechowe kule. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Mąkę wymieszać z cynamonem,proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową,dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Uformować kulę i włożyć na 2 godziny do lodówki.
  • Formowanie kulek. 2. Odrywać kawałki ciasta i formować kulki.
  • Do pieczenia. 3. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Udekorowane. 4. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej.Lekko przestudzoną rozpuszczoną czekoladą dekorować kulki,na każdą kulkę nałożyć połówkę orzecha.

Porady

W trakcie pieczenia kulki urosną,więc należy zachować większe odstępy układając w blaszce.Z porcji wyszło 14 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy