Cynamonowo-krówkowe kopułki

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Wyglądają pięknie i nietypowo. A ich smak to czysta poezja.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki ciasta na kopułki:

    1 i ¾ szklanki mąki pszennej

    1 szklanka śmietany 12%

    Pół szklanki roztopionego masła

    Pół szklanki cukru pudru

    2 jaja

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia



    Składniki masy:

    150 gram masła

    1 i 1/3 szklanki gotowej masy kajmakowej

    Pół łyżeczki cynamonu

    2 łyżki mielonych orzechów włoskich

    Kilka łyżek spirytusu



    Ponadto:

    1,5 szklanki płatków śniadaniowych cynamonowych w kształcie małych oponek (typu Cheerious)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Krówki

Cynamonowo-krówkowe kopułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto: Śmietanę i jaja doprowadź do temperatury pokojowej. W jednej misce wymieszaj składniki suche (mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder). W drugiej misce wymieszaj rózgą śmietanę, przestygnięte, płynne masło, i jajka. Do płynnych składników wsyp składniki suche i wymieszaj chwilę. Następnie przełóż do foremek na muffinki do około większej połowy ich wysokości. Piecz około 180 stopni przez około 20 minut.
  • 2. Przygotuj masę. Miękkie masło utrzyj dodając po łyżce masy kajmakowej, spirytusu, a następnie cynamon, orzechy i spirytus.
  • 3. Wystudzone babeczki posmaruj z wierzchu kremem i udekoruj płatkami śniadaniowymi. Schłodź w lodówce przez około godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować