Cynamonowo-imbirowe ciasteczka przekładane kremem czekoladowym

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka idealne do świątecznej kawy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasteczka:

    - 2 szklanka mąki tortowej

    - 0,5 szklanki cukru pudru

    - 20 dag margaryny

    - 3 żółtka

    - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

    - 1 łyżeczka mielonego cynamonu

    krem:

    - 15 dag masła

    - 5 łyżek cukru pudru

    - 2 łyżki kakao

    - 10 dag gorzkiej czekolady

    dodatkowo:

    - cynamon mielony według uznania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Cynamonowo-imbirowe ciasteczka przekładane kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cynamon, imbir i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami.
  • 2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
  • 3. Ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki.
  • 4. Wałkujemy ciasto i szklanką wycinamy ciasteczka. Ciasteczka wycinamy do pary. Na jednych za pomocą stempelków oprószonych cynamonem odciskamy wzór. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka odkładamy do ostygnięcia.
  • 6. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ponownie ucieramy.
  • 7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • 8. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy.
  • 9. Ciasteczka przekładamy kremem. Gotowe! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować