Pycha! Pulchne i wilgotne. Masę z masła orzechowego wpisuję do rejestru najlepszych przepisów i na pewno będę robiła ją częściej.Korzystałam z przepisu Rose Beranbaum.
- masło orzechowe: 133 gramy
- kremowy serek np. philadelphia: 113 gramów
- miekkie masło: 56 gramów
- kwaśna śmietana: 2 łyżeczki
- cukier puder: 50 gramów
- ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
- wódka (w oryginalnym przepisie jej nie ma, ale dla mnie masa bez alkoholu to nie masa ;)): 2 łyżki
Cynamonowo-goździkowe ciasto z kremem z masła orzechowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Natłuszczamy i posypujemy bułką tartą 23cm tortownicę.
1. Natłuszczamy i posypujemy bułką tartą 23cm tortownicę.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C.
3. Ubijamy w misce jajka, waniliowy ekstrakt i 3 łyżki maślanki.
4. Do osobnej miski wrzucamy wszystkie suche produkty. Mieszamy je ze sobą.
5. Do suchych składników dodajemy resztę maślanki i masło. Miksujemy do momentu, aż rozpuszczą się nam suche składniki.
6. Do ciasta z maślanką dodajemy połowę masy jajecznej. Miksujemy.
7. Dodajemy resztę masy jajecznej. Miksujemy.
8. Przekładamy ciasto do tortownicy. Pieczemy przez około 40 minut lub do momentu kiedy ciasto będzie odstawać od brzegów formy.
9. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Jest bardzo delikatne, więc uważajcie, żeby się nie połamało.
2.MASA: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki.
Zrobiłam masę z pojedynczej porcji. Następnym razem zrobię z podwójnej, bo masa jest pyszna!
3.Ciasto możemy przekroić na pół i przełożyć masą. Możemy też masę rozsmarować tylko na wierzchu ciasta.
Od Was zależy przystrojenie.
Komentarze