Cynamonowo-goździkowe ciasto z kremem z masła orzechowego

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Pycha! Pulchne i wilgotne. Masę z masła orzechowego wpisuję do rejestru najlepszych przepisów i na pewno będę robiła ją częściej.Korzystałam z przepisu Rose Beranbaum.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - duże jajka o temperaturze pokojowej: 2 sztuki
    - maślanka: 160 gramów
    - ekstrakt waniliowy: 1.5 łyżeczki
    - mąka tortowa: 200 gramów
    - cukier: 200 gramów
    - kakao w proszku: 1.5 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cynamon mielony: 0.5 łyżeczki
    - mielone goździki: 0.25 łyżeczki
    - miekkie masło: 113 gramów

    - masło orzechowe: 133 gramy
    - kremowy serek np. philadelphia: 113 gramów
    - miekkie masło: 56 gramów
    - kwaśna śmietana: 2 łyżeczki
    - cukier puder: 50 gramów
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    - wódka (w oryginalnym przepisie jej nie ma, ale dla mnie masa bez alkoholu to nie masa ;)): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Cynamonowo-goździkowe ciasto z kremem z masła orzechowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Natłuszczamy i posypujemy bułką tartą 23cm tortownicę.
    1. Natłuszczamy i posypujemy bułką tartą 23cm tortownicę.
    2. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C.
    3. Ubijamy w misce jajka, waniliowy ekstrakt i 3 łyżki maślanki.
    4. Do osobnej miski wrzucamy wszystkie suche produkty. Mieszamy je ze sobą.
    5. Do suchych składników dodajemy resztę maślanki i masło. Miksujemy do momentu, aż rozpuszczą się nam suche składniki.
    6. Do ciasta z maślanką dodajemy połowę masy jajecznej. Miksujemy.
    7. Dodajemy resztę masy jajecznej. Miksujemy.
    8. Przekładamy ciasto do tortownicy. Pieczemy przez około 40 minut lub do momentu kiedy ciasto będzie odstawać od brzegów formy.
    9. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Jest bardzo delikatne, więc uważajcie, żeby się nie połamało.
  • 2. MASA: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki.

    Zrobiłam masę z pojedynczej porcji. Następnym razem zrobię z podwójnej, bo masa jest pyszna!
  • 3. Ciasto możemy przekroić na pół i przełożyć masą. Możemy też masę rozsmarować tylko na wierzchu ciasta.
    Od Was zależy przystrojenie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Goździki Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować