Cynamonowo-drożdzowe, ślimakowe :)

0 (0 ocen)

Przepyszne ciasto drożdżowe wg przepisu B. Bytnerowicz

Składniki:

  • Ciasto:
    pół kilo mąki pszennej
    30g świeżych drożdży
    250ml mleka
    pół łyżeczki soli
    80g cukru
    80g masła
    cukier z prawdziwą wanilią

    Nadzienie:
    100g cukru
    cynamon
    40g masła

Cynamonowo-drożdzowe, ślimakowe :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • poikładane do wyrośnięcia na tortownicy 1. W ciepłym mleku rozpuszczone drożdże z łyżką cukru należy wymieszać z taką ilością mąki, zeby uzyskać gęstość śmietany, odstawić na 15 min.
    Masło roztopić i ostudzić w rondlu. Pozostałe składniki na ciasto wymieszać ze sobą, dodajac rozczyn i masło, wyrobić drożdżowe, odstawić do wyrośniecia na co najmniej godzine w ciepłe miejsce.
    Szybko zagnieść, rozwałkować, posmarować stopionym 40g masła, posypać 100g cukru i cynamonem, zwinąć w roladę,pokroić w grube plastry, poukładać w tortownicy do wyrośnięcia
  • wyrośnięte slimaczki 2. Wstawić do piekarnika 200*C na 20 min.
  • gotowe 3. i gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy