Cynamonowiec z masą rafaello

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Ma piękny aromat !

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto cynamonowe:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    3 1/2 szklanki mąki
    200 g margaryny rozpuszczonej
    3/4 szklanki miodu
    3/4 szklanki parzonej kawy lub herbaty
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    Masa rafaello:
    2 białe czekolady
    400 g śmietany 18%
    100 g wiórków kokosowych
    1 opak. bitej śmietany w proszku

Cynamonowiec z masą rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części np. przelać do 3 takich samych misek. odłożyć 4 łyżki ciasta. Z 3 części upiec 3 placki w blaszkach o wym.33x22 w temp. 170 s C przez ok 20 minut. 4 łyżki ciasta rozsmarować na blaszce, upiec i gdy przestygnie - zrobić kruszonkę.
    Masa rafaello:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać wiórki i śmietanę. Ostudzić. Dodać bitą śmietanę w proszku i utrzeć na jednolity krem.
    Złożenie ciasta : placek I - 1/3 masy - placek II - 1/2 masy - placek III - reszta masy. Wierzch posypać kruszonką z ciasta lekko dociskając. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy