Cynamonowiec z jabłkami i marchewką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne maślankowe ciasto o delikatnej i puszystej konsystencji.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    4 jajka M
    3 szklanki mąki pszennej
    szklanka cukru
    1,5 szklanki maślanki
    3/4 szklanki oleju
    płaska łyżka proszku do pieczenia
    łyżka cynamonu

    ORAZ:
    ok. 5-6 jabłek kwaskowych
    1 średnia lub duża marchewka
    ew. niewielka ilość bułki tartej

Cynamonowiec z jabłkami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte jabłka i obraną marchew ścieramy na najdrobniejszej tarce (na papkę). W razie potrzeby zagęszczamy całość bułką tartą, aby nie puściła nam wody do ciasta. Słodzimy do smaku.
  • 2. Całe jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na puszystą piankę. Dodajemy olej i maślankę i dalej miksujemy. Na sam koniec dodajemy suche składniki ciasta i miksujemy na najniższych obrotach.
  • 3. Na klasyczną prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wlewamy 3/4 ciasta. Równo rozprowadzamy po całej blasze. Na ciasto nakładamy łyżką ,,kopczyki,, z jabłka i marchewki (mi na blachę wyszło około 12 ,,kopczyków - 4 rzędy po 3 kopczyki). Każdy ,,kopczyk,, polewamy pozostałym ciastem.
  • 4. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Porady

Do ciasta można użyć także odpadów z sokowirówki po robieniu soku jabłkowego czy jabłkowo marchwiowego. Należy je wtedy zblendować by nie było dużych kawałków skórek od jabłek. Wtedy nie trzeba do masy dodawać bułki tartej.

Komentarze

Podobne przepisy