Cynamonowiec

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem cukiernikiem, jednak ten przepis jest bardziej „domowy” niż „służbowy”. Ciasto smakuje wszystkim domownikom.

Składniki:

  • Ciasto: 4 jajka
    ● 40 dag cukru pudru
    ● 20 dag margaryny
    ● op. cynamonu
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● szkl. mleka
    ● 20 dag mąki
    Wkładka: 8 białek
    ● 8 łyżek cukru
    ● 1/3 szkl. pokruszonych biszkoptów
    ● 3/4 szkl. maku
    ● szczyp ta proszku do piecz.
    ● 2 łyżki mąki
    ● aromat migdałowy.
    Masa: 8 żółtek
    ● cukier waniliowy
    ● 3 łyżki mąki
    ● budyń śmietankowy
    ● 2 szkl. mleka
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● kostka masła
    ● 4 łyżki waniliowej kawy cappuccino
    ● marmolada wieloowocowa
    ● 2 andruty
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cynamonowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę ucieramy
    z cukrem i jajkami. Dodajemy
    resztę składników. Ucieramy,
    dzielimy na pół i pieczemy 2 placki
    po 35 minut w 180-200 °C.
  • 2. Wkładka: ubijamy białka
    z cukrem, dodajemy pozostałe
    składniki. Pieczemy 30 minut
    w temperaturze 180 °C.
  • 3. Masa: szkl. mleka gotujemy
    z cukrami. W reszcie rozrabiamy
    mąkę, budyń i żółtka. Mieszając,
    wlewamy do mleka i gotujemy.
    Masło ucieramy. Mieszając, dodajemy
    zimny budyń i kawę.
  • 4. Warstwy: na andruta wykładamy
    marmoladę, ciasto i połowę
    masy. Przykrywamy wkładką,
    resztą masy, ciastem,
    marmoladą i drugim andrutem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować