Cynamonowe żeberka z rękawa

4.97 (179 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i aromatyczne żeberka w sosie cynamonowym. Zdecydowanie mój ulubiony przepis na podanie żeberek :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    3 łyżki oleju
    sól, pieprz
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.97 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos miodowy

Cynamonowe żeberka z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cynamon, czosnek, paprykę, sól, pieprz i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałą marynata nacieramy dokładnie żeberka i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie żeberka układamy w rękawie do pieczenia, polewamy pozostałą marynatą i szczelnie zamykamy rękaw z obu stron. Igłą robimy kilka nakłuć w woreczku żeby nie wystrzelił podczas pieczenia. Tak przygotowane żeberka pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy z rękawa żeberka a wytopiony tłuszcz przelewamy do rondelka lub głębokiej patelni. Zagotowujemy i zagęszczamy mąką roztrzepaną w zimnej wodzie. Całość ponownie zagotowujemy, jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy wody. Do sosu wkładamy żeberka i chwilę razem dusimy. Podajemy z ulubioną surówką oraz tłuczonymi ziemniakami lub kluskami polanymi powstałym sosem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Miód Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować