Cynamonowe szpecle z karmelizowanym jabłkiem

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, słodkie, karmelizowane z cynamonową nutą złamane kwaskowym sokiem z cytryny - pychota:)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag szpecli
    2 duże czerwone jabłka
    10 dag cukru + 1łyżeczka
    sok z połowy cytryny
    cynamon
    sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Cynamonowe szpecle z karmelizowanym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpecle ugotować w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  • 2. Jabłka dokładnie umyć, podzielić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki.
  • 3. 10 dag cukru roztopić na suchej patelni, dodać pokrojone jabłka,chwilkę skarmelizować, następnie dosdać odcedzone szpecle.
  • 4. Dodać sok z cytryny, smażyć razem ok 5 min,.
  • 5. 1 łyżkę cukru połączyć z odrobiną cynamonu. Posypać kluski po wierzchu .

Porady

Jeśli nie znajdziemy gotowych szpecli, można je samemu przyrządzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Piknik Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować