Cynamonowe Świderki krucho-drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Szukacie przepisu na drożdżówki inne niż wszystkie ? A co powiecie na bardzo kruche świderki, które rosną dzięki drożdżom? Świderki nie smakują jak klasyczne drożdżówki, a bardziej jak ciastka.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki (na 14-16 sztuk):
    500 g mąki pszennej
    140 g masła
    1 łyżka cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    2 jajka
    40 g świeżych drożdży
    2-3 łyżki ciepłego mleka
    szczypta soli
    skórka otarta z cytryny (można pominąć)
    Dodatkowo:
    kilka łyżek drobnego cukru wymieszanego z 1 łyżeczką cynamonu

Cynamonowe świderki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mlekiem i odstawiamy na 10 minut, aż zaczną pracować. Miękkie masło razem z cukrem waniliowym, szczyptą soli i skórką z cytryny przekładamy do miski i mieszamy mikserem lub ręcznie. Następnie dodajemy jajka i rozczyn drożdżowy i mieszamy kilka minut, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Na końcu do masy przesiewamy mąkę i wyrabiamy ręcznie ciasto ok. 5 min.

  • 2. Drobny cukier mieszamy w miseczce z cynamonem. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 14-16 części. Z każdej części formujemy wałek o długości ok. 30 cm. Każdy wałek należy obtoczyć w niewielkiej ilości cukru z cynamonem, następnie wałek skręcamy w świderek/spiralkę. Świderki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min, aby podrosły. Bułki pieczemy w temp 180 C przez 20-30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy