Cynamonowe śliszki

  • wyświetlono: 1214 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Zapach świeżo pieczonego ciasta i kubek kawy inki z mlekiem to coś co przypomina mi moje dzieciństwo, te zakręcone bułeczki-śliszki robię dosyć często, zawsze z podwójnej porcji a i tak szybko znikają…ciekawe czemu ?

IMG_20190918_121058
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na dwie blaszki 24/24 cm
Ciasto drożdżowe:
1 kg tortowej mąki pszennej
2 opakowania suszonych drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
20 dag cukru
16 g cukru waniliowego ze skórką cytrynową
3 jajka
2 żółtka
15 dag masła
Duża szczypta soli

Nadzienie:
2 czubate łyżki mielonego cynamonu
3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
3 łyżki miękkiego masła

Do posmarowania;
1 jajko
1 łyżka mleka

Lukier do polania

Sposób przygotowania przepisu:

Cynamonowe śliszki

  • 1. Sekretem udanego ciasta drożdżowego jest to aby wszystkie składniki miały jednakową temperaturę pokojową.

    Mąkę tortową wsypać do dużej miski, wymieszać z cukrem, cukrem ze skórką cytrynową, szczyptą soli, suchymi drożdżami wbić jajka, dodać żółtka, wlać ciepłe mleko, zagnieść jednolite gładkie ciasto, masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wlać do wyrobionego ciasta i ponownie zagnieść, gdy ciasto pochłonie tłuszcz, opryszczyć lekko mąką , przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby dobrze wyrosło.
  • 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować każdą część posmarować miękkim masłem ok. cm od brzegów zostawić nie smarowane, cynamon wymieszać z cukrem trzcinowym , posypać na masło, zawinąć jak roladę. Ostrym nożem pokroić na równej wielkości ślimaczki, ułożyć w blaszce wyłożonej pergaminem ciasno obok siebie, posmarować delikatnie rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Piec około 30-35 minut w temp 180*c. Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżoweDeserna słodkolukierpodwieczorekślimaczkikuchnia polskacukier brązowyPoczęstunekdrugie śniadaniesłodkie wypiekiprzepis_miesiąca1000ciasto drożdżowe z cynamonem

Komentarze

Podobne przepisy

Śliwki w cieście cynamonowym

Dodane przez: JustKuchcik

Śliwki w cieście cynamonowym

Pyszny deser - śliwki w słodkim,...

Krajak cynamonowy

Dodane przez: Paulinapaulina

Krajak cynamonowy

Przepis ten dostałam od siostry....

image-1uf0evb

Dodane przez: paolineczka

Cynamonowy drożdżowiec z mandarynkami

Cynamonowy drożdżowiec z mandarynkami...

sernik cynamonowy

Dodane przez: Magdalena G

Sernik cynamonowy

Wspaniały sernik, który swoim zapachem...

Sernik cynamonowy

Dodane przez: joanna1974

Sernik cynamonowy

Smakuje obłędnie, zapach pieczonego...

Ciasto maślankowo-cynamonowe

Dodane przez: Ewa_G

Ciasto maślankowo-cynamonowe

Szybkie i proste ciasto. Idealne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE