CYNAMONOWE ŚLIMACZKI

  • wyświetlono: 1177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszne drożdżówki z cynamonową nutką :)

violast11
  • 90min

Składniki

Z przepisu wychodzi 9 dużych ślimaczków :)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 -3,5 szklanki mąki pszennej (w zależności od wilgotności)
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
25g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
130g masła
240 ml mleka
1 duże jajko
FARSZ CYNAMONOWY:
70g masłahttp://www.przyslijprzepis.pl/przepisy/edytuj#
1/2 szklanki cukru brązowego
1 łyżka cynamonu
LUKIER: 9 łyżek cukru pudru i odrobina wody

Sposób przygotowania przepisu:

CYNAMONOWE ŚLIMACZKI

  • 1. 1. Na początku przygotować zaczyn: drożdże rozkruszyć do większego kubeczka,
    dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i podlać ciepłym mlekiem (!),
    dokładnie rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce celem podrośnięcia na 15 minut.
    Zaczyn ma być konsystencji gęstej śmietany.
    Resztę mleka podgrzać i rozpuścić w nim masło (130g).
    Do miski wsypać część mąki (na początek 2 szklanki, resztę przy wyrabianiu),
    cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem oraz
    wyrośnięte drożdże - wszystko przemieszać łyżką.
    Stopniowo dosypywać resztę mąki i gdy ciasto będzie już
    miękkie, nie klejące przekładamy je na stolicy, wyrabiamy
    i podsypujemy resztą mąki. Wyrobione ciasto pozostawiamy misce.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
    do wyrośnięcia na około godzinę.
  • 2. FARSZ CYNAMONOWY: Miękkie masło miksujemy z cukrem
    i cynamonem aż do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Podrośnięte ciasto odpowietrzamy i przekładamy na obsypany mąką blat.
    Rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm. Smarujemy farszem i zwijamy w roladę.
  • CYNAMONOWE ŚLIMACZKI4. Kroimy na kawałki szerokości 4 cm i wykładamy każdą część
    na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia
    (pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi).
    Każdą drożdżówkę delikatnie spłaszczamy i odstawiamy w ciepłe miejsce,
    na około 30minut do podrośnięcia.
    6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy napuszone ślimaczki
    do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut.
    7. Studzimy na kratce i w tym czasie przygotowujemy lukier:
    Do cukru pudru wlać odrobinę wody i dokładnie rozmieszać
    (lukier ma być gęsty).
    8. Wystudzone ślimaczki lukrujemy wg upodobań.
  • 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy napuszone ślimaczki
    do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut.
    Studzimy na kratce i w tym czasie przygotowujemy lukier:
    Do cukru pudru wlać odrobinę wody i dokładnie rozmieszać
    (lukier ma być gęsty).
    Wystudzone ślimaczki lukrujemy wg upodobań.

Porady

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Karioka

ŚLIMACZKI

Łatwe, smaczne "ślimaczki", szybkie...

Ślimaczek

Dodane przez: Magda Garyga

Ślimaczek

Ciasto powstało pod wpływem impulsu...

image-1kfkdb0

Dodane przez: kuchniaodserca

Ślimaczki

fajny i sprawdzony przepis na słodką...

Smaczny deser

Dodane przez: aneczka1990

Ślimaczek

Szybkie i smaczne.

ciastka

Dodane przez: goshia

Ślimaczki

Przepyszne dwukolorowe ciasteczka,...

Ślimaczki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ślimaczki

Delikatne kruche ciasteczka waniliowo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE