Cynamonowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Mieszamy i odstawiamy. W międzyczasie rozpuszczamy masło, dodajemy wodę i mleko - gdy wystygnie dodajemy do składników suchych i dokładnie wyrabiamy ok. 15-20 min.
Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz.
2.Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie części i każdą wałkujemy na prostokąty (grubość ok. 1-2 mm). Rozpuszczonym chłodnym masłem smarujemy obficie ciasto i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwijamy w roladę i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm.
Kładziemy poziomo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Mi wyszło 24 sztuki.
3.Pieczemy ok. 20-25 min. w temperaturze 190 stopni. Studzimy
4.Lukier: Cukier mieszamy z cukrem pudrem i obficie polewamy ślimaczki.
Komentarze