Cynamonowe ślimaczki

  • wyświetlono: 1314 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Smakują po prostu wyśmienicie.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Aleksandra Poros, Łódź
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 1/2 kg mąki tortowej
● 2 jajka
● żółtko
● 1/2 szkl. mleka
● 4 dag drożdży
● cukier wanil.
● tłuszcz
● 12 łyżek cukru
● 15 dag masła
● szczypta soli
● op. cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Cynamonowe ślimaczki

  • 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wlewamy do mąki. Dodajemy jajka, żółtko, sól, 5 łyżek cukru, cukier wanil. i 10 dag roztopionego masła. Wyrabiamy, podsypując mąką, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Odstawiamy na godzinę.
  • 2. Rozwałkowujemy na prostokąt o grub. ok. 1 cm. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Od dłuższego boku zwijamy roladę. Kroimy w ok. 2-cm kawałki. Układamy na natłuszczonej i podsypanej mąką blasze. Pieczemy ok. 20 minut w 180 °C.
PPWS_04-2012

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto cynamonowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ślimaczki

Dodane przez: PiernikowaChata

Ślimaczki

Naszło mnie na ciasteczka. I powstały...

Smaczny deser

Dodane przez: aneczka1990

Ślimaczek

Szybkie i smaczne.

Ślimaczek

Dodane przez: Magda Garyga

Ślimaczek

Ciasto powstało pod wpływem impulsu...

image-1kfkdb0

Dodane przez: kuchniaodserca

Ślimaczki

fajny i sprawdzony przepis na słodką...

ciastka

Dodane przez: goshia

Ślimaczki

Przepyszne dwukolorowe ciasteczka,...

Album domyślny

Dodane przez: PolskaGotuje

Ślimaczki

Przepyszne ciasto a do tego tak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE