cynamonowe serduszka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, mięciutkie bułeczki z aromatycznym nadzieniem :)

  • 60 min

Składniki:

  • Potrzebne składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka letniego mleka
    3 łyżki cukru
    2,5 łyżeczki drożdży instant
    75g roztopionego masła
    szczypta soli
    Składniki potrzebne na nadzienie:
    3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 szklanki cukru pudru
    50g roztopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Cynamonowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę razem z solą i cukrem mieszamy.
    2. W osobnej szklance podgrzewamy lekko mleko i wsypujemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą.
    3. Roztwór wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto dolewając co jakiś czas roztopione masło. Ciasto ma odchodzić od ręki i nie kleić się za bardzo.
    4. Gotowe ciasto wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na noc (12godzin).
    Następnego dnia:
    1. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki z ciasta urywamy kawałki, które kształtujemy w kulki o średnicy ok. 5cm, które następnie wałkujemy na "placki" o średnicy ok. 10cm. (z podanych składników powinno wyjść ok. 12 serduszek).
    W międzyczasie przygotowujemy nadzienie:
    1. W garnuszku podgrzewamy masło i dorzucamy orzechy razem z cukrem i mieszamy. Zostawiamy na chwilę do ostudzenia.
    2. Następnie nakładamy według uznania nadzienie na nasze placuszki (ja dawałam mniej więcej po jednej łyżce nadzienia na placek).
    3. Po nałożeniu nadzienia zwijamy placki jak naleśniki, następnie sklejamy razem ich końce i przecinamy nożem na środku - tak aby po rozcięciu można było rozchylić je co stworzy nam serduszko :)
    4. Przygotowane serduszka układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zostawiamy na 1 godzinkę do wyrośnięcia. Można je lekko posmarować rozbełtanym jajkiem.
    5. Pieczemy serduszka w 180C przez 15-20 minut.

Porady

Jeżeli zostało Wam trochę nadzienia wystarczy dolać do niego odrobinę mleka i zrobić z tego sos karmelowo - cynamonowy do polania serduszek, albo zrobić go więcej i maczać w nim nasze serduszka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować