Cynamonowe sakiewki z karmelizowaną śliwką i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Sakiewki wyglądem przypominają gruzińskie chinkali, ale farszem i smakiem Was zaskoczą:) Smacznego!

  • 45 min

Składniki:

  • Farsz:
    2 jabłka
    12 śliwek węgierek
    2 łyżki brązowego cukru (może być biały jak nie macie brązowego)
    1 łyżeczka cukru wanilinowego

    Olej rzepakowy

    Ciasto na sakiewki:
    300 g mąki pszennej
    2 łyżki oleju rzepakowego
    150 ml ciepłej wody
    Sól, cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Cynamonowe sakiewki z karmelizowaną śliwką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, wydrążone śliwki kroimy na ćwiartki, dodajemy cukry i dusimy do miękkości, do uzyskania konsystencji dżemu. Jeżeli chcecie możecie potem farsz zblenderować, ja jednak używam takiego jaki wyjdzie – jedząc sakiewki czuć owoce.

    Ciasto:
    Mieszamy mąkę z wodą i olejem, przyprawiamy solą, dodajemy łyżeczkę cynamonu. Wyrabiamy ciasto, wykrawamy kółka, nakładamy farsz, zlepiamy.
    Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju, gotujemy na średnim ogniu od czasu wypłynięcia około 3-5 minut.

    Posypuję kruszonką i polewam odrobiną klarowanego masła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować