Cynamonowe sakiewki z karmelizowaną śliwką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, wydrążone śliwki kroimy na ćwiartki, dodajemy cukry i dusimy do miękkości, do uzyskania konsystencji dżemu. Jeżeli chcecie możecie potem farsz zblenderować, ja jednak używam takiego jaki wyjdzie – jedząc sakiewki czuć owoce.
Ciasto:
Mieszamy mąkę z wodą i olejem, przyprawiamy solą, dodajemy łyżeczkę cynamonu. Wyrabiamy ciasto, wykrawamy kółka, nakładamy farsz, zlepiamy.
Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju, gotujemy na średnim ogniu od czasu wypłynięcia około 3-5 minut.
Posypuję kruszonką i polewam odrobiną klarowanego masła.
Komentarze