Cynamonowe rollsy najprostsze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepyszne i proste- tak można opisać te bułki! Wsadzisz do nich praktycznie wszystko, od standardowego nadzienia cynamonowego, przez nutellę, kokosowe nadzienie, na serku mascarpone kończąc.A więc- nawet jeśli nie masz doswiadczenia z ciastem drożdżowym i jesteś kulinarmy laikiem -dasz radę !

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Potrzeba ci:

    - 3/4 kostki drożdży 100 gr.
    - 1 kg mąki
    - 2 szkl. mleka (250 ml x 2 )
    - 100 gr masła
    - pół szkl. cukru
    - szczypta soli
    - 1 jajo

    A w części drugiej potrzeba będzie:

    -100 gr. masła
    - 1,5 opakowania cynamonu
    - opakowanie cukru wanilinowego
    - pół szkl. cukru białego
    - 1 jabłko obrane , podzielone na ćwiartki, wydrążone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Cynamonowe rollsy najprostsze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I ETAP:

    1. Roztapiamy masło - odstawiamy.
    2.Podgrzewamy mleko z cukrem, robimy test palca (wsadź umyty palec do mleka -jak ciepłe i nie parzy to dobre) , zdejmujemy z gazu, wrzucamy drożdże i garść mąki. Mieszamy i czekamy aż się spieni.
    3.Do sporej miski przesiewamy mąkę i sól - mieszamy, robimy w środku wgłębienie i odstawiamy.
    4. Spienione drożdże wlewamy do mąki. Zaraz za nimi masło.
    Teraz najlepsze :)
    5. Na początek zarabiały ciasto łyżką. Jak na pierogi. Mieszaj drożdże łyżką aż utworzy się papka. Zagarniaj do środka mąkę.
    6. Wyrabianie ręczne. Dla nie lubiących tej czynności - zarabiaj do czasu połączenia się składników. Jednakże ciasto będzie lepsze gdy się do tego przyłożymy. Ja wyrabiam zwykle ok. 10 minut. Masz przy tym dwie możliwości. Wyrabiasz w misce lub na stole, blacie, stolnicy - obsypujesz delikatnie mąką ręce i powierzchnię płaską . Zagniatasz aż ciasto zrobi się plastyczne.
    7. Odstaw na godzinkę- półtorej do podwojenia objętości.



    Nadzienie

    Weź garnek. Wrzuć masło a gdy się rozpuści do dorzuć cukier i cynamon. Zamieszaj i GOTOWE :) Odstaw.



    II ETAP

    1.Formę ok. 25x40 wyłóż papierem do pieczenia- odstaw.
    2. Oprósz blat, stół, stolnicę mąką. Ciasto wyrzuć z miski , Chwilę wyrabiaj , podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj cieniutko- ok. 3 mm.
    3. Połowę nadzienia rozłóż uczciwie na porcję rozwałkowanego ciasta, zetrzyj dwie ćwiartki jabłka bezpośrednio na ciasto po czym zawijaj jak ślimaka.
    4. Ostrym nożem podziel rulon na roladki długości kciuka.
    5. Układaj na blaszce z odstępem 1 cm.
    6. Postępuj z drugim wałeczkiem identycznie - rozwałkuj na 3 mm, nałóż resztę nadzienia, zetrzyj jabłko, zawiń, krój na kciuk długości, dołóż do pierwszych ślimaków.
    7. Odstaw na chwilę do wyrastania - tak 15 minutek.
    8. Piecze się ok. 15 min/170*C bez termoobiegu.

Porady

1.Gotowe bułki gdy ostygną można polać domowym lukrem - sok z 1 cytryny zagotować, dosypać 1,5 szkl. cukru pudru, ściągnąć z ognia, zamieszać. 2. Cynamonki piec do czasu zrumienienia, po czym wyciągnąć z piekarnika, studzić na kratce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować