Cynamonowe risotto z kaszy i szaszłyk z mielonego z sezamem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Sycący, lekko orientalny obiadek,serdecznie polecam:)

  • 50 min

Składniki:

  • Na risotto:
    Składniki na 1 porcję dla 1 osoby:
    2 łyżki masła
    4 łyżki kaszy jęczmiennej
    70 g pora ( zielone liście też)
    ok. 300 ml przecedzonego rosołu
    1 trójkątny serek topiony
    1 łyżka sosy sojowego
    2 łyżki tartego sera edamskiego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta pieprz
    Na szaszłyki:
    Z podanych składników wyszło mi 6 szaszłyków:
    2 średnie i 2 małe ogórki
    1 cebula
    2 łyżki ziarna sezamu
    30 dag mięsa mielonego
    1 białko
    1 łyżka oleju
    1 łyżka sosu sojowego
    pieprz
    5 łyżek bułki tartej
    Dodatkowo:
    6 szpadek do szaszłyków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Cynamonowe risotto z kaszy i szaszłyk z mielonego z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa mięsna ze sztywnym białkiem 1. Przygotowanie szaszłyków:
    Ogórki zetrzeć na tarce o małych oczkach i przełożyć je na sito,żeby soki dokładnie odciekły. Cebulkę obrać i drobniutko posiekać. Przełożyć cebulę do miski i dodać odcieknięte ogórki. Suchą patelnię mocno rozgrzać i wrzucić sezam i do uprażyć ( nie przypalić-trzeba co chwilę mieszać). Zdjąć z patelni, lekko przestudzić i dodać do miski i wymieszać wszystko. Dodać mięso. Dodać sos sojowy, pieprz i olej. Dokładnie wymieszać. Dodać bułkę i jeszcze raz wymieszać. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć ją z masą mięsną. Wyrobione mięso zawinąć w folie spożywczą i odstawić do lodówki na 3-4 godziny.
  • Przygotowany szaszłyk do smażenia 2. Szpadki do szaszłyków namoczyć-albo w płaskim naczyniu albo w butelce-muszą być całe zanurzone. Muszą się moczyć do momentu gdy będziemy mięso na nie nakładać i smażyć. Piekarnik nagrzać do 200 st. Wokół wilgotnej szpadki oblepić mięso. Szpadki opierać o blaszkę do pieczenia. Piec około 20-22 minut w 200 st. Smacznego!
  • Podprażona kasza 3. Risotto:
    W rondelku rozgrzać masło. Wrzucić kaszę i ją podprażyć. Pilnować,aby się nie przypaliła bo będzie gorzka. Gdy już delikatnie się podpraży wlać 1 chochlę rosołu i dusić. Gdy rosół odparuję dolać kolejną porcję. Czynność powtarzać do momentu gdy kasza będzie mięciutka. W między czasie pokroić pora. Z pory zdjąć długie liści i pokroić je w cienkie paseczki. Wrzucić do rondelka i dusić z kaszą. Doprawić sosem sojowym. Gdy por kasza będą już miękkie wrzucić serek topiony i rozpuścić go. Zdjąć z ognia, wsypać cynamon i pieprz zamieszać. Dodać ser żółty i delikatnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować