Cynamonowe risotto z kaszy i szaszłyk z mielonego z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie szaszłyków:
Ogórki zetrzeć na tarce o małych oczkach i przełożyć je na sito,żeby soki dokładnie odciekły. Cebulkę obrać i drobniutko posiekać. Przełożyć cebulę do miski i dodać odcieknięte ogórki. Suchą patelnię mocno rozgrzać i wrzucić sezam i do uprażyć ( nie przypalić-trzeba co chwilę mieszać). Zdjąć z patelni, lekko przestudzić i dodać do miski i wymieszać wszystko. Dodać mięso. Dodać sos sojowy, pieprz i olej. Dokładnie wymieszać. Dodać bułkę i jeszcze raz wymieszać. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć ją z masą mięsną. Wyrobione mięso zawinąć w folie spożywczą i odstawić do lodówki na 3-4 godziny.
2. Szpadki do szaszłyków namoczyć-albo w płaskim naczyniu albo w butelce-muszą być całe zanurzone. Muszą się moczyć do momentu gdy będziemy mięso na nie nakładać i smażyć. Piekarnik nagrzać do 200 st. Wokół wilgotnej szpadki oblepić mięso. Szpadki opierać o blaszkę do pieczenia. Piec około 20-22 minut w 200 st. Smacznego!
3.Risotto:
W rondelku rozgrzać masło. Wrzucić kaszę i ją podprażyć. Pilnować,aby się nie przypaliła bo będzie gorzka. Gdy już delikatnie się podpraży wlać 1 chochlę rosołu i dusić. Gdy rosół odparuję dolać kolejną porcję. Czynność powtarzać do momentu gdy kasza będzie mięciutka. W między czasie pokroić pora. Z pory zdjąć długie liści i pokroić je w cienkie paseczki. Wrzucić do rondelka i dusić z kaszą. Doprawić sosem sojowym. Gdy por kasza będą już miękkie wrzucić serek topiony i rozpuścić go. Zdjąć z ognia, wsypać cynamon i pieprz zamieszać. Dodać ser żółty i delikatnie wymieszać.
Komentarze