cynamonowe racuchy ze śliwkami

4.5 (151 ocen)

  • 45 min

nowy, zdrowy wymiar racuchów nawet dla tych mocno trzymających się diety. idealne danie na każdą porę dnia w typowo jesiennym połączeniu smaku cynamonu i śliwek.

  • 45 min

Składniki:

  • (przepis na ok. 25 sztuk)

    100g mąki pszennej
    150g mąki pszennej razowej (lub innej pełnoziarnistej)
    250ml mleka
    1/3 kostki drożdży (cała kostka miała 100g)
    pół opakowania torebki cukru waniliowego
    3 łyżki miodu
    1,5 łyżeczki cynamonu
    4 większe śliwki (ok. 120g)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Cynamonowe racuchy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe, ale nie za gorące.
    wszystkie inne składniki oprócz śliwek łączymy.
    drożdże kruszymy do ciepłego mleka, mieszamy, żeby się rozpuściły i wlewamy do reszty połączonych składników. wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

    w tym czasie kroimy śliwki dosyć drobno, a po etapie wyrastania łączymy je z ciastem. mieszamy tylko kilka razy i później już ani razu, żeby ciasto nie opadało ciągle. smażymy placuszki, a gotowe (obficie) posypujemy cynamonowym cukrem pudrem (cynamon+cukier puder)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować