Cynamonowe poduchy z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepyszne , delikatne ciasteczka wypełnione po brzegi soczystymi jabłkami z cynamonem!Obłędny zapach ... obłędny smak!

  • 45 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    CIASTO :
    * mąka pszenna - 100 g
    * mąka krupczatka - 100 g
    * masło - 100 g
    * cukier puder - 50 gr
    * duże żółtko - 1 szt
    * śmietana kwaśna 18% - 2 łyżki
    * olejek waniliowy - 1 łyżeczka
    DODATKOWO :
    * jabłka - ok. 500 g
    * cynamon - do smaku
    * cukier - do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Cynamonowe poduchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.

    Wkładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody.

    Dodajemy cukier i cynamon – ich ilość zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań.

    Dusimy do momentu aż z jabłek zrobi się mus.

    Odstawiamy do ostudzenia.

    Masło rozcieramy z cukrem pudrem , dodając żółtko , śmietanę i olejek.

    Mieszamy z przesianymi mąkami i szybko zagniatamy gładkie ciasto.

    Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.

    Po tych czasie rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy.

    Wycinamy kwadraty – ich wielkość zależy od tego jak duże chcemy mieć ciastka.

    Na środku każdego kładziemy łyżkę ( albo i więcej ) musi jabłkowego.

    Delikatnie zamykamy przeciwległe boki do środka tworząc poduchy.

    Środek „sklejamy” smarując odrobiną białka.

    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15-18 minut.

    Posypujemy obficie cukrem pudrem!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować