Cynamonowe placuszki ryżowe

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Niech nikgo nie zwiedzie podobieństwo do kotleta mielonego :-) Słodkie wnętrze skrywa pyszny, cynamonowy ryż. Danie na słodką kolację, drugie śniadanie w pracy lub przekąskę dla dziecka

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MASA RYżOWA:
    - ryż do risotto: 0.33 szklanki
    - białe wytrawne wino: 0.33 szklanki
    - masło: 1 łyżeczka
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier: 1 łyżka
    - cynamon: 1 łyżeczka
    DODATKOWO:
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka tarta: 3 łyżki

Cynamonowe placuszki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż, chwilę smażymy, wlewamy białe wino, miszamy do czasu, aż ryż wchłonie wino, dodlewamy mleko, dodajemy cukier, szczyptę soli, cynamon i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Odstwaiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Z zimnego ryżu formujemy 4 placuszki, zanurzamy je w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
    Podajemy z owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy