Cynamonowe pączuszki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Cynamonowe pączuszki goszczą na moim rodzinnym stole od wieków. Początkowo babcia sama je robiła na każde rodzinne spotkanie przy stole , lecz potem również ja chciałam spróbować i wyszło mi już za pierwszym razem ;) Od tamtego czasu sama je przyrządzam.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody
    1,5 szklanki mleka
    1 szklanka mąki
    4 jajka
    5 łyżek oleju lub oliwy z oliwy
    pół szklanki cynamonu
    szczypta soli
    olej roślinny do smażenia

    cukier do posypania

Cynamonowe pączuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, mleko, 5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek oraz cynamon zagotować w małym garnku. Po zagotowaniu odstawić zmniejszyć płomień i wsypać mąkę i wymieszać. Po wymieszaniu podgrzewać jeszcze przez 3-4 minuty, następnie odstawić do ostudzenia.
    Za pomocą miksera wyrobić ciasto, następnie wbić do niego jajka.
    Do głębokiej patelni wlać dużo oleju ( żeby zakryło racuszki ) i po małej łyżeczce wkładać ciasto na patelnie. Pączuszki smażymy na złoty kolor przez około 2-3 minuty. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy i osuszamy.
    Życzę smacznego ;)

Porady

Na ciepłe pączuszki można posypać cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy