Cynamonowe muffiny z marmoladą z pigwy

0 (0 ocen)

Pachnące, cudownie puszyste babeczki z domową marmoladą z pigwy

Składniki:

  • NA 12 SZTUK
    SKŁADNIKI SUCHE:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    10 dag cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    SKŁADNIKI MOKRE:
    30 dag jogurtu bałkańskiego
    2 jajka
    0,5 szklanki oleju rzepakowego
    DODATKOWO:
    12 łyżeczek marmolady z pigwy – u mnie z przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/marmolada-z-pigwy-3
    cukier perlisty do posypania

Cynamonowe muffiny z marmoladą z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cynamonowe muffiny z marmoladą z pigwy 1. Blaszkę do muffinek wyłożyłam papilotkami.
    Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem.
    Do jednej miski przesiałam mąkę, dodałam pozostałe składniki suche i wymieszałam.
    W drugiej misce umieściłam wszystkie składniki mokre i dokładnie je roztrzepałam.
    Składniki mokre wlałam do składników suchych i niezbyt starannie wymieszałam je łyżką.
    Do papilotek rozłożyłam połowę masy.
    Do każdej babeczki dołożyłam po łyżeczce marmolady, a następnie rozłożyłam pozostałą masę.
    Wierzch posypałam cukrem perlistym.
    Piekłam 20 minut.
    Wystudziłam na kratce kuchennej.

Komentarze

Podobne przepisy