Cynamonowe muffinki z jabłkami i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ostatnio pogoda się popsuła.. coraz częściej pada więc naszła mnie ochota na cynamonowe muffinki z jabłkami i śliwkami. Połączenie jabłka, śliwka i cynamon to idealne połączenie, do tego kubek gorącej, aromatycznej herbaty i dobry nastrój w jesienne popołudnia gwarantowany.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦290 g mąki tortowej
    ◦170 g cukru
    ◦1 łyżeczka sody oczyszczonej
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ◦1 łyżeczka cynamonu
    ◦½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    ◦1 duże jajko
    ◦60 ml oleju
    ◦225 g jogurtu waniliowego
    ◦2-3 jabłka
    ◦5-6 śliwek

Cynamonowe muffinki z jabłkami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier i przyprawy).

    W drugiej misce mieszamy składniki mokre (olej, jajko i jogurt). Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ze śliwek usuwamy pestki i również kroimy w kostkę. Owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.

    Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na ok. 20-25 minut.

    Studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy