Cynamonowe muffinki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gdy się pieką, w całym domu pachnie cynamonem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 250 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 150 gramów
    - kefir: 0.75 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - cynamon: 2 łyżeczki
    - masło: 120 gramów
    - jabłka: 0.5 kilograma
    - płatki migdałowe: 0.5 szklanki

Cynamonowe muffinki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Masło roztapiamy i studzimy. W drugiej misce roztrzepane jajka mieszamy z cukrem, kefirem, dodajemy wystudzone masło, mieszamy wszystko razem. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia się składników.
  • muffinki z jabłkami 2. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy po łyżce ciasta, następnie jabłka, ciasto do 3/4 wysokości blachy i dekorujemy z wierzchu jabłkami i płatkami migdałów. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ok 25-30min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy