Cynamonowe "jabłuszka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, łącznie z ostudzoną margaryną.Ciasto nakładać łyżeczką do papilotek wypełniając 2/3 foremki.Piec w 190 stopniach przez około 25 minut. Z przepisu wychodzi 10 sztuk.
2.Do szklanki nalewamy ok. 50 ml gorącej wody.
Do gorącej wody dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajmy glukozę i też mieszamy.
Na stolnicę wysypujemy 3 szklanki cukru i wlewamy powoli żelatynę. Mieszamy,i zaczynamy zagniatać,dosypując puder. Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder. Gotową masę dzielimy na 3 części. Barwimy barwnikami : czerwonym największą część, zielonym średnią, brązowym . Masę wałkuje się najlepiej na blacie posmarowanym lekko olejem. Czerwoną masą okładamy wierzch muffinki, odkrawamy nadmiar, z brązowej robimy szypułki jabłka, z zielonej listki. Wszystkie elementy umieszczamy na jabłku.
Porady
Muffinki mogą mieć dowolny smak np, waniliowe lub cytrynowe
Komentarze