cynamonowe "jabłuszka"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszne babeczki cynamonowe

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na muffinki:
    250g mąki pszennej
    120g cukru pudru
    1 jajko
    200ml mleka
    75g rozpuszczonej margaryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    800 g cukru
    3 łyżeczki glukozy
    3 łyżeczki żelatyny
    50 ml gorącej wody
    barwniki spożywcze w proszku w koloże czerwonym, zielonym, brązowym

Cynamonowe "jabłuszka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cynamonowe jabłuszko 1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, łącznie z ostudzoną margaryną.Ciasto nakładać łyżeczką do papilotek wypełniając 2/3 foremki.Piec w 190 stopniach przez około 25 minut. Z przepisu wychodzi 10 sztuk.
  • jabłuszka 2. Do szklanki nalewamy ok. 50 ml gorącej wody.
    Do gorącej wody dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajmy glukozę i też mieszamy.
    Na stolnicę wysypujemy 3 szklanki cukru i wlewamy powoli żelatynę. Mieszamy,i zaczynamy zagniatać,dosypując puder. Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder. Gotową masę dzielimy na 3 części. Barwimy barwnikami : czerwonym największą część, zielonym średnią, brązowym . Masę wałkuje się najlepiej na blacie posmarowanym lekko olejem. Czerwoną masą okładamy wierzch muffinki, odkrawamy nadmiar, z brązowej robimy szypułki jabłka, z zielonej listki. Wszystkie elementy umieszczamy na jabłku.

Porady

Muffinki mogą mieć dowolny smak np, waniliowe lub cytrynowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy