Cynamonowe gwiazdki

0 (0 ocen)

  • Średni

Moje ulubione grudniowe ciasteczka. Po prostu rozpływają się w ustach...

  • Średni

Składniki:

  • - białka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 200 gramów
    - migdały mielone: 350 gramów
    - cynamon: 1.5 łyżeczki
    - wiśniówka lub sok z cytryny: 0.5 łyżeczki

    - białko: 1 sztuka
    - cukier puder: 175 gramów

Cynamonowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka z solą, następnie dodajemy cukier i dobrze wszystko mieszamy; następnie dodajemy migdały, przyprawy i kirsch (lub sok z cytryny) i dobrze mieszamy - jeśli masa jest bardzo klejąca, możemy schłodzić ją w lodówce lub w zamrażalniku. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na wysypanym cukrem blacie na grubosc ok. 7 mm Najlepiej ciasto wałkować przez folię spożywczą. Wykrawamy gwiazdki i układamy je na blasze wyłożonej papierem.
    Bardzo dokładnie mieszamy białko z cukrem pudrem – lukier ma być gęsty – dekorujemy nim gwiazdki i pozostawiamy je do wysuszenia. Następnie zostawiamy je do wyschnięcia na minimum 6 godzin lub na całą noc.

    Pieczemy ok. 6 min. w 200°C. Studzimy na kratce.
    Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka muszą być jeszcze lekko miękkie - twardnieją bowiem później.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy