Cynamonowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy białka z solą, następnie dodajemy cukier i dobrze wszystko mieszamy; następnie dodajemy migdały, przyprawy i kirsch (lub sok z cytryny) i dobrze mieszamy - jeśli masa jest bardzo klejąca, możemy schłodzić ją w lodówce lub w zamrażalniku. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na wysypanym cukrem blacie na grubosc ok. 7 mm Najlepiej ciasto wałkować przez folię spożywczą. Wykrawamy gwiazdki i układamy je na blasze wyłożonej papierem.
Bardzo dokładnie mieszamy białko z cukrem pudrem – lukier ma być gęsty – dekorujemy nim gwiazdki i pozostawiamy je do wysuszenia. Następnie zostawiamy je do wyschnięcia na minimum 6 godzin lub na całą noc.
Pieczemy ok. 6 min. w 200°C. Studzimy na kratce.
Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka muszą być jeszcze lekko miękkie - twardnieją bowiem później.
Smacznego!
Komentarze