Cynamonowe Gwiazdki

0 (0 ocen)

Ciasteczka, są bardzo kruche i pyszne. Znikają w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 180 g masła, zimnego
    90 g cukru pudru
    230 g mąki pszennej
    1 płaska łyżka cynamonu
    szczypta soli
    40 g skrobi ziemniaczanej

Cynamonowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, cynamon, skrobię oraz sól. Na koniec dodać zimne masło i posiekać szybko nożem. Krótko wyrabiać, aż połączą się wszystkie składniki. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut (można dłużej, ja pozostawiłam na całą noc).

    Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm. Podsypywać mąką i wycinać gwiazdki lub inne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bez większych odstępów.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut.

Porady

Dodatkowo część ciasteczek do połowy zanurzałam w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej.

Komentarze

Podobne przepisy