Cynamonowe ciasto z batata

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Ciasta na bazie warzyw są ostatnio na topie. W takich łakociach możemy przemycić cenne witaminy i wartości odżywcze. Próbowałam już ciasta marchewkowego, buraczanego, fasolowego, szpinakowego. Przyszedł czas na ciasto z batata, które okazało się przepyszne! Wilgotne, ciężkie, słodkie. Takie jakie lubię. Cała rodzinka się zajadała i nie mogła uwierzyć, że przygotowałam je właśnie, ze słodkiego ziemniaka.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    -1 duży batat o wadze 60 dag
    -140 ml śmietanki 30%
    -100 g masła
    -1 całe jajko
    -2 żółtka
    -3/4 szklanki cukru pudru
    -1 łyżka cynamonu
    -1 łyżeczka kardamonu

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Ciasto

Cynamonowe ciasto z batata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Batata obieramy, myjemy, kroimy w sporą kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy do miękkości (zajmie to około 5-7 minut).
  • 2 2. Batata od razu po ugotowaniu ubijamy tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Mieszamy dokładnie z cukrem pudrem, studzimy, aby nie było gorące.
  • 3 3. Dodajemy roztopione masło, jajko, żółtka, śmietankę, cynamon oraz kardamon. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 70-80 minut (do suchego patyczka). Studzimy w uchylonym piekarniku, gdy przestygnie wstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować