Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki kawy lub kubka mleka. Przepis jest naprawdę prosty, przygotowanie ciasta łatwe, pieczenie ciasteczek szybkie, a efekt znakomity. Polecam!
1 min
Łatwy
Składniki:
180 g masła, zimnego
90 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
40 g skrobi ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
1 płaska łyżka cynamonu
Cynamonowe ciasteczka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę i skrobię, szczyptę soli, cynamon i cukier puder, wymieszać. Dodać masło i jajko. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na małych obrotach.
Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i zagnieść dłońmi na jednolitą masę. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać foremką dowolny kształt. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).
Piec w temperaturze 180 stopni przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.
Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka. Ciasteczka zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.
Komentarze