Cynamonowe ciasteczka z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki kawy lub kubka mleka. Przepis jest naprawdę prosty, przygotowanie ciasta łatwe, pieczenie ciasteczek szybkie, a efekt znakomity. Polecam!

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 180 g masła, zimnego
    90 g cukru pudru
    250 g mąki pszennej
    40 g skrobi ziemniaczanej
    1 jajko
    szczypta soli
    1 płaska łyżka cynamonu

    Polewa
    50g mlecznej czekolady
    3-4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cynamonowe ciasteczka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę i skrobię, szczyptę soli, cynamon i cukier puder, wymieszać. Dodać masło i jajko. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na małych obrotach.
    Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i zagnieść dłońmi na jednolitą masę. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.

    Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać foremką dowolny kształt. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).

    Piec w temperaturze 180 stopni przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.

    Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka. Ciasteczka zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować