Cynamonowe ciasteczka z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne i bardzo kruche, napisałabym nawet, że lekko sypkie. Po prostu rozpływają się w ustach. Idealne z filiżanką aromatycznej kawy.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    10 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    1 jajko
    2 łyżeczki mielonego cynamonu
    na czubek łyżeczki sody oczyszczonej
    pół szklanki mąki tortowej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    5 dag mlecznej czekolady
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    dowolna posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cynamonowe ciasteczka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko, cukier puder, masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cynamon, obie mąki i sodę oczyszczoną i dokładnie ucieramy. Następnie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby lekki podsypujemy mąką pszenną.
  • 2. Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować większe odstępy ponieważ ciasteczka w trakcie pieczenia lekko się rozpłyną.
  • 3. Ciasteczka pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Upieczone studzimy.
  • 4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie smarujemy nią ciasteczka i dekorujemy posypką. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
  • 5. Po tym czasie ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 24 ciastka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować