Kruche, maślane, z czekoladą... ciasteczka którym nic nie brakuje. Schowaj je głęboko bo znikną zanim się obrócisz ;)
60 min
Składniki:
(na około 60 sztuk)
200 g masła
90 g cukru pudru
230 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
na polewę czekoladową:
70g czekolady mlecznej
50g czekolady gorzkiej
1/3 szklanki śmietany kremówki
30 g masła
Cynamonowe choinki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasteczek umieścić w misie miksera i miksować końcówką z hakiem aż uzyskamy gładką kulę. Ciasto zawinąć w folie spożywcza i chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Ciasto rozwałkować na płat grubości około 3-4 mm. Wykrawać choinki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-11minut.
Polewa: W rondelku umieścić kremówkę, czekolady i masło. Energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Maczać boki choinek w polewie otrzepując jej nadmiar i oprószyć maczkiem dekoracyjnym.
Komentarze