cynamonowe bułeczki z rodzynkami - słodkie śniadanko

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

pyszne zdrowe śniadanko lub deser

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - masło posiekane: 150 gramów
    - mleko: 500 mililitrów
    - świeże drożdże: 50 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - stopione masło: 80 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - cynamon: 2 łyżki
    - namoczone rodzynki: 100 gramów
    - rozbełtane jajko: 1 sztuka
    - cukier perlisty: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cynamonowe bułeczki z rodzynkami - słodkie śniadanko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. drożdże o temperaturze pokojowej dodaj do ciepłego mleka i wsyp jedną łyżeczkę cukru - wymieszaj i odstaw na 10 minut.
    dodaj roztopione masło i pozostały cukier i wymieszaj mikserem.dodaj sól, kardamon i mąkę. Zagnieć ciasto, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na 3 porcje. Każdą cienko rozwałkuj na kwadrat, posmaruj masłem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem, posyp rodzynkami. Zwiń w roladę, pokrój na plastry o grubości 4 cm. Ślimaczki ułóż na blasze, pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem perlistym.
    Piecz 10 minut w temp. 250°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować