Cynamonowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przesiewamy mąkę i sól do dużej miski. Dodajemy cukier, mieszamy i robimy zagłębienie na środku.
2. Rozcieramy drożdże z mlekiem i wlewamy do zagłębienia, posypujemy równomiernie cienką warstwą mąki.
3. Jajko mieszamy z olejem , wlewamy do zagłębienia . Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
4. Formujemy kulę i wkładamy ją do lekko natłuszczonej miski. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia.
5. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, Posmarować pastą cynamonową i zwinąć w roladę. Za pomocą noża pokroić ją na mniejsze kawałki i ułożyć w wysmarowanej pastą cynamonową formie na muffiny.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20-25 min do zarumienienia. Gotowe wypieki studzimy na kratce.
Komentarze