CYNAMONOWE BUŁECZKI

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wypieki cudowne a aromat cynamonu w całym domu utrzymuje się na długo !

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    225 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    4 łyżki drobnego cukru
    15 g świeżych drożdży
    1 jajko
    75 ml ciepłego mleka
    2 łyżki oleju

    PASTA CYNAMONOWA :
    75 g roztopionego masła
    50 g brązowego cukru
    1 łyżka cynamonu

Cynamonowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przesiewamy mąkę i sól do dużej miski. Dodajemy cukier, mieszamy i robimy zagłębienie na środku.
    2. Rozcieramy drożdże z mlekiem i wlewamy do zagłębienia, posypujemy równomiernie cienką warstwą mąki.
    3. Jajko mieszamy z olejem , wlewamy do zagłębienia . Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
    4. Formujemy kulę i wkładamy ją do lekko natłuszczonej miski. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia.
    5. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, Posmarować pastą cynamonową i zwinąć w roladę. Za pomocą noża pokroić ją na mniejsze kawałki i ułożyć w wysmarowanej pastą cynamonową formie na muffiny.
    6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20-25 min do zarumienienia. Gotowe wypieki studzimy na kratce.

Komentarze

Podobne przepisy