Cynamonowa kołderka z jabłkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja ubić z cukrem. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Dużą prostokątną formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno). Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem. Ciasto piec przez około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto ostudzić.
2.Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej połamaną czekoladę, przestudzić. Ciepłą jeszcze polewą polać wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować. Odstawić do zastygnięcia.
3.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na rozgrzaną patelnię, smażyć chwilę, następnie wsypać suche galaretki, wymieszać. Ostudzić a następnie przełożyć na ciasto i rozsmarować.Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
4.Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cynamonem, następnie dodać śmietanfix. Stopniowo dodawać mascarpone. Masą posmarować wierzch i boki ciasta. Resztę masy przełożyć do szprycy i fantazyjnie udekorować ciasto. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.
Komentarze