Pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem maślano-cynamonowym, polane cynamonowym lukrem.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
520 g mąki + do podsypania
200 ml mleka roślinnego
25 g świeżych drożdży
60 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 żółtka
50 g margaryny roślinnej lub masła
Cynamonki z cynamonowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawiamy na 10 min. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, utarte żółtka, miękkie masło i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy nadzieniem (posypałam jeszcze cynamonem). Zawijamy w roladę, tniemy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 st. C ok. 20-25 min. Gotowe polewamy lukrem (u mnie cynamonowy).
Komentarze