Cynamonki z cynamonowym lukrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem maślano-cynamonowym, polane cynamonowym lukrem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 520 g mąki + do podsypania
    200 ml mleka roślinnego
    25 g świeżych drożdży
    60 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 żółtka
    50 g margaryny roślinnej lub masła

Cynamonki z cynamonowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawiamy na 10 min. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, utarte żółtka, miękkie masło i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy nadzieniem (posypałam jeszcze cynamonem). Zawijamy w roladę, tniemy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 st. C ok. 20-25 min. Gotowe polewamy lukrem (u mnie cynamonowy).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy