Cynamonki drożdżowe

  • wyświetlono: 8525 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wyszukane z dawnych przepisów, lekkie i pachnące.

justyna24207
  • 55min

Składniki

na dwie blachy ciatek:
1 szkl letniego mleka
2 jajka
4 szkl mąki pszennej
6 łyżek pudru
1/2 kostki roztopionego i ostudzonego masła(125g)
40 g świeżych drożdży
szczypta soli
ORAZ
1/4 kostki masła, roztopionego pół szklanki cukru
kilka łyżeczek cynamonu
1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania przepisu:

Cynamonki drożdżowe

  • 1. Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki, 1/2 szkl mleka wyrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski dodać mąkę, jajka, sól, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn.
  • 3. Po wyrobieniu wlać masło i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części,rozwałkować, posmarować roztopionym masłem,posypać cukrem i cynamonem.
  • 4. Ciasto zwinąć w rolady, pokroić w plasterki oraz ułożyć na blasze w dużych odstępach. Tak przygotowane cynamonki posmarować jajkiem, wstawić do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika. piec około 10-15 minut.
    Smacznego !

Porady

Wedle uznania można posypać rodzynkami przed zwinięciem rolad

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babcidrożdżowecynamon
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1jnvf7n

Dodane przez: sylwin03

Cynamonki

mega pyszne

image-04cpp0b

Dodane przez: moni_ka_a

Cynamonki

Proste i szybkie ciasteczka dla...

Dodane przez: lukasikadrian

Cynamonek

Ciasto które robię gdy mam ochotę...

Cynamonek

Dodane przez: RedakcjaPP

Cynamonek

To faworyt całej rodziny.

Cynamonek Bożenki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Cynamonek Bożenki

Pachnące, korzenne ciasto do kawki...

cynamonki

Dodane przez: deszczowa06

Cynamonki pełnoziarniste

Dla amatorów ciepłych, pachnących...