Cynamonki

0 (0 ocen)

mega pyszne

Składniki:

  • Ciasto:
    500-600 gr maki
    płaska łyżeczka soli
    pełna szkl ciepłego mleka
    1/2 kostki drożdży
    100g rozpuszczonego masła
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 jaja
    2 łyżki oleju do obsmarowania

    Masa cynamonowa:
    70 g miękkiego masła
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżki brązowego cukru
    4 łyżki cynamonu
    łyżka miodu
    żółtko do wysmarowania

Cynamonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki 500 g dodać sól, cukier waniliowy.

    Pół szkl ciepłego mleka rozrobić z drożdżami i łyżeczką cukru i łyżka mąki. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.

    Do miski z maką dodać rozczyn drożdżowy po 15 min, resztę mleka, jaja. Wyrabiać dłużej łyżką drewnianą. Na końcu dodać wystudzone masło. Wyrabiać całość aż pochłonie tłuszcz. Podsypać mąką w razie potrzeby.

    Powstałą kulę wysmarować olejem i odstawić do miski obsypanej mąką na ok 50 min.

    Masa: Miękkie masło utrzeć widelcem z pozostałymi składnikami.

    Gotowe wyrośnięte ciasto powinno 2-3 razy zwiększyć objętość.

    Podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Wysmarować cienko masą. Zwijać w rulon. Kroic w plastry 1,5 - 2 cm. Wyłożyć na blaszcze wyłożonej papierem. Posmarować żółtkiem. Piec 210-220 ok 12-14 min.

    Można też przesmarować niutellą. Wychodzi z porcji ok 45-50 szt.
    Podczas pieczenia rosną.

Porady

Można polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy