Pół szkl ciepłego mleka rozrobić z drożdżami i łyżeczką cukru i łyżka mąki. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Do miski z maką dodać rozczyn drożdżowy po 15 min, resztę mleka, jaja. Wyrabiać dłużej łyżką drewnianą. Na końcu dodać wystudzone masło. Wyrabiać całość aż pochłonie tłuszcz. Podsypać mąką w razie potrzeby.
Powstałą kulę wysmarować olejem i odstawić do miski obsypanej mąką na ok 50 min.
Masa: Miękkie masło utrzeć widelcem z pozostałymi składnikami.
Gotowe wyrośnięte ciasto powinno 2-3 razy zwiększyć objętość.
Podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Wysmarować cienko masą. Zwijać w rulon. Kroic w plastry 1,5 - 2 cm. Wyłożyć na blaszcze wyłożonej papierem. Posmarować żółtkiem. Piec 210-220 ok 12-14 min.
Można też przesmarować niutellą. Wychodzi z porcji ok 45-50 szt.
Podczas pieczenia rosną.
Komentarze