CYNAMONKI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś pysznego dla każdego, dla małego i dużego. Cynamonowe bułeczki idealne dla dzieci jako drożdżóweczki. No a dla starszego przysmak do napoju gorącego. Upiecz je Ty, a zobaczysz jak słodko może być!

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    250 g mleka
    50 g drożdży
    50 g cukru
    50 g masła miękkiego
    50 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli

    NADZIENIE:
    50 g masła
    70 g cukru
    1 kopiasta łyżka cynamonu
    1 żółtko
    1łyżka śmietany

Cynamonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku.
    Dodać 50 g masła, mąkę i sól – wyrobić, ciasto włożyć do naczynia przykryć ściereczką i poczekać aż wyrośnie ok. 30 min.
    Roztopić pozostałe masło i posmarować nim rozwałkowane na prostokąt o wielkości ok.45x30cm ciasto. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać ciasto.
    Ciasto zwinąć jak roladę. Wymieszać żółtko ze śmietaną i posmarować ją po wierzchu. Roladę pokroić na 4 cm kawałki. Każdy przycisnąć mocno wzdłuż drewnianą łyżką.
    Piec 15-20 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy