Coś pysznego dla każdego, dla małego i dużego. Cynamonowe bułeczki idealne dla dzieci jako drożdżóweczki. No a dla starszego przysmak do napoju gorącego. Upiecz je Ty, a zobaczysz jak słodko może być!
60 min
Składniki:
CIASTO:
250 g mleka
50 g drożdży
50 g cukru
50 g masła miękkiego
50 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
NADZIENIE:
50 g masła
70 g cukru
1 kopiasta łyżka cynamonu
1 żółtko
1łyżka śmietany
1.Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku.
Dodać 50 g masła, mąkę i sól – wyrobić, ciasto włożyć do naczynia przykryć ściereczką i poczekać aż wyrośnie ok. 30 min.
Roztopić pozostałe masło i posmarować nim rozwałkowane na prostokąt o wielkości ok.45x30cm ciasto. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać ciasto.
Ciasto zwinąć jak roladę. Wymieszać żółtko ze śmietaną i posmarować ją po wierzchu. Roladę pokroić na 4 cm kawałki. Każdy przycisnąć mocno wzdłuż drewnianą łyżką.
Piec 15-20 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.
Komentarze