CYNAMONKI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto drożdżowe doskonałe dla lubiących smak cynamonu i budyniu...

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    5 szkl mąki
    6 łyżek cukru
    8 dag drożdży
    1 szkl letniej wody
    20 dag margaryny

    KREM WANILIOWY:
    2 szkl mleka
    6 łyżek cukru
    2 cukry waniliowe
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    MASA CYNAMONOWA:
    4 łyżki miękkiego masła
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki cynamonu

Cynamonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto tak, aby odstawało od ręki i wstawić na godzinę do lodówki.
  • 2. Krem: przygotować jak budyń tj. w garnuszku podgrzewaźć 1,5szkl mleka z cukrami, pozostale mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zimne mleko z mąką wlać do gotującego się mleka tak aby powstał budyń.
  • 3. Masa: połączyć składniki i wymieszać na gładką masę.
  • 4. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na dużą blachę. Polać ciepłym budyniem. Drugą część rozłwałkować i posmarować masą cynamonową. Zwinąć w roladę, kroić plastry grubości 1,5 cm i układać na budyniu rzędami. Piec ok 40 min w temp 180 stopni.

Porady

Można gotowe ciasto polać lukrem: 2 szkl cukru pudru wymieszać z 8 łyżkami gorącej wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy